Keuze van de juiste ontwerpstijl

Welk zijn de meest gebruikte ontwerpstijlen op dit moment? Een grafisch ontwerper moet niet enkel over de juiste vaardigheden beschikken. Voor veel mensen staat grafisch ontwerp gelijk met het gebruik van dure software zoals de gereedschappen van Adobe. Maar gratisch ontwerp is natuurlijk veel meer dan dat. Nauwelijks 40 jaar geleden beschikte een grafisch ontwerper niet over softwaretools, maar diende hij/zij te beschikken over heel veel handvaardigheid.

Software maakt het natuurlijk een pak eenvoudiger, waardoor steeds meer mensen zichzelf ook grafisch vormgever noemen. Wil je echter het verschil maken, moet je kennis hebben van verschillende stijlen en kennis hebben van de cultuurhistorische achtergronden van kunst en cultuur. Immers, in welke situatie gebruik je welke stijl? Reclame voor luiers vraagt een andere “stijl” dan reclame voor parfum. Een metalband hanteert een andere stijl dan een countryzangeres.

Zelfs in AI gebaseerde Image Generators zoals Dall-E of Midjourney is het van groot belang dat je als gebruiker op de hoogte bent van kunsstijlen, kunstenaars en kunsstromingen. Zo’n software bedien je door tekstcommando’s in te voeren. Je vraagt bijvoorbeeld om een “schilderij van een kat te maken in de stijl van Vincent Van Gogh” of om een “poster voor een parfum te maken in de stijl van de Neue Sachlichkeit”. Als je geen kennis hebt van de cultuurgeschiedenis, zal je niet de meest spectaculaire of de meest gepaste ontwerpen krijgen.

Tot eind 19 eeeuw bleef kunst relatief realistisch. De opkomst van de fotografie en de filmkunst, leidde ertoe dat veel kunstenaars gingen experimenteren met andere visuele voorstellingen. De industrialisering en de consumptiemaatschappij leidden er op hun beurt toe dat grafische vormgeving zich ontwikkelde in allerlei ontwerpen voor reclame en advertenties. In de 20 eeeuw leidde dit tot de ontwikkeling van talloze steilen, van minimalisme en abstracte kunst tot 3D-vormgeving. Als grafisch ontwerper kan je putten uit die enorm rijke bron van grafische stijlen. Het kiezen van de juiste ontwerpsteijl kan je ontwerp en advertentiecampagne maken of breken.

In deze gids vind je een aantal belangrijke grafische ontwerpstijlen en hoe je die kan gebruiken.

Volgende pagina