Online Cursussen

Leren programmeren

In deze cursus leer je programmeren met "Processing". Je leert niet enkel programmeren, maar ook een vleugje wiskunde en zelfs Engels (voor wie dat nog niet kan). Na een paar lessen bouw je je eigen tekenprogramma...

Film en special effects

Hoe monteer je film? Hoe voeg je special effects toe aan film? Welke speciale effecten kan je gebruiken? Hoe werkt green/blue screen?

Wat is 3D?

Wat verstaan we onder 3D? Hoe maak je 3D? Hoe kan je 3D zien?

Starten met een website

Een website nodig? Wat heb je allemaal nodig? Waar moet je op letten?

Rekensystemen

Naast het decimale talstelsel, bestaan nog een reeks andere getalsystemen. Het bekendste in de computerwereld is het binaire talstelsel. Maar daarnaast is ook het hexadecimale talstelsel een bekend voorbeeld. Hoe werken zulke getalsystemen?

Animatie

Wat is animatiefilm? In deze cursus bekijken we de historische achtergronden achter animatie- en tekenfilm én hoe je zelf met animatie aan de slag kan.

Hoe bouw je een one page website?

Kleuren

In deze cursus leer je over kleurwaarneming, gebruik en productie van kleuren in de kunst, kleurpaletten voor marketingdoeleinden, het verschil tussen RGB en CMYK.

Javascript: de derde pijler van webdesign

Anders dan HTML en CSS is javascript een echte programmeertaal. Je kan er allerlei interactieve effecten mee aan je website toevoegen. Dat kan gaan van interactieve animaties over formuliercontrole tot volledige apps zoals een "online tekstverwerker".

SEO - Search Engine Optimization

Wat is SEO? Hoe voeg je SEO toe aan je website?

Tips voor webdesigners

Hoe werkt een browser? Waarom zie ik bepaalde updates niet? Hoe bereid ik afbeeldingen voor voor gebruik op mijn website? Waarom en hoe moet ik de namen van mijn online bestanden aanpassen?

Grafische stijlen

Welk zijn de meest gebruikte ontwerpstijlen op dit moment? Een grafisch ontwerper moet niet enkel over de juiste vaardigheden beschikken. Voor veel mensen staat grafisch ontwerp gelijk met het gebruik van dure software zoals de gereedschappen van Adobe. Maar grafisch ontwerp is veel meer dan dat.

Kunstmatige intelligentie

Wat is kunstmatige intelligentie? Hoe werkt het? Wat bedoelen we met "machine learning"? Wat zijn de belangrijkste AI-algoritmes.

Licht, duister, donker, gruwel...

Gruwelverhalen, griezelverhalen, angst voor het duister. Waar komt dit geloof in donkere en duistere wezens vandaan? Wat zijn de bekendste griezelverhalen?

Data verzamelen & Big Data

Hoe laten we digitale sporen achter? Hoe kunnen data van ieder van ons verzameld worden? Hoe verzamelen websites en app gegevens van de gebruikers? Wie verzamelt onze data?

Verhalen in muziek

Liedjes zijn vaak meer dan zo maar een lied. Ze vertellen een verhaal. Een verhaal van een artiest, een verhaal over een historische gebeurtenis, een moord of een ander aangrijpend verhaal.

Databanken

Een databank bouw je niet in een rekenbladprogramma. Wat zijn databanken? Hoe werken ze? Hoe structureer je data in een databank?

De Rode Draad

Elk plaats heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen legenden. Ze zijn geweven met de draden van de geschiedenis, met de levensdraden van zovelen die er leefden, met het spinrag van het verleden. Het begon ooit, in een grijs verleden en er is niemand die nu nog leeft die alle geheimen van deze sacrale en mysterieuze plek nog heeft meegemaakt. Al wat ons rest zijn verhalen en legenden.

Van algoritme tot algocratie

Maken de machines die we zelf gebouwd hebben, ons binnenkort overbodig?

Kunststijlen en -stromingen

Een aantal interessante links om op zoek te gaan naar kunst, kunststijlen, artiesten...

Een HTML-site opmaken met CSS

Je hebt een site gebouwd met HTML? Dus... echt met pure HTML-code? Dan wacht je nu de opmaak van de site. Met CSS maak je je site op. Je kan kleuren, achtergronden, lettertypes, lettergroottes, de afmetingen van pagina-onderdelen enz. instellen met CSS.

Concepten van data

Wat zijn digitale data? Hoe kan een computersysteem alle soorten data digitaliseren? Wat is digitaliseren? Waarom verzamelen we zoveel data?

Een site bouwen met WordPress

Hoe bouw je een website met WordPress, een open source CMS-systeem.

Bedevaarten en pandemieën

Hoe reageerde men in het verleden op epidemieën? Hoe ging men in verschillende lagen van de bevolking om met zulke ziektes? Wat bestempelde de mens in het verleden als de oorzaak van ziektes en epidemieën? Meer nog: hoe trachtte de volksmens te komen tot "verlossing" en "bescherming". Deze e-cursus bevat naast een uitgebreide tekst met afbeeldingen ook video's waarin je de docent aan het werk ziet of hoort.

Taal en taalfamilies

Waarom zijn heel wat talen verwant? Wat doen we met taal? Klopt het dat taal ons beperkt? We praten over de Sapir-Whorfhypothese en Noam Chomsky.

Cultuur en media

Wat is cultuur? Cultuur is veel meer dan kunst alleen. In deze cursus leer je wat cultuur is, hoe culturele verschillen ontstaan, hoe cultuur de groepsidentiteit versterkt.

Boek uit het hoofd - homepagina

AI-algoritmes

Virtuele werelden

Over virtuele werelden, simulaties, godsdienst, augmented en virtual reality, games....

Uit het hoofd

Updates voor het boek "Uit het hoofd".

Voeg interactieve inhouden toe

Lees meer

Beeld- en tekstherkenning met ingebouwde AI

Lees meer

Schrijf en druk je eigen boek

Lees meer

Digitaal schoolboek

Lees meer

Deel je kennis en expertise

Lees meer
template: templates/categories.php