Keying, overlay...
Keying, ‘greenscreen’, overlay…
In professionele montageprogramma’s zoals Adobe Premiere of Final Cut Pro, kan je meerdere lagen films boven elkaar in je tijdlijntoevoegen. Dit schept heel wat mogelijkheden.
Keyingis een bijzondere compositietechniek. Hierbij kan je bepaalde delen van een videolaag transparant maken. Dit kan op basis van de belichting of een bepaalde kleur (= chroma-keying). Heel bekend is greenscreen/bluescreen. Hierbij film je een bepaalde scene voor een groen of blauw scherm. De software filtert dan het groen of blauw weg waardoor de onderliggende laag zichtbaar wordt. Deze techniek past men heel vaak toe in de professionele filmwereld. Groen of blauw zijn het meest in gebruik omdat ze nauwelijks voorkomen in het menselijk lichaam.

Chroma-key met green screen in Star Wars.
(Bron:
https://wallpapersafari.com/star-wars-green-screen-backgrounds/
)
De mogelijkheid om met lagen te werken, laat je toe om titels toe te voegen of PIP-effecten te voorzien (Picture in picture)zoals je wel eens in nieuwsuitzendingen ziet of een splitscreen. Maar je kan ook overlay-effecten toepassen waardoor je een bepaalde kleurfilter of belichtingseffect plakt op een onderliggende laag.

Splitscreen of pip in Final Cut Pro.
(Bron:
https://www.youtube.com/watch?v=Qj5-u07ccGY
)