De opbouw van je site

Soorten webpagina's

Een website maken is meer dan programmeren alleen. Je moet goed nadenken over hoe je een site samenstelt. Je moet teksten schrijven (copywriting), de bezoeker zo lang mogelijk op je site proberen houden...  Elke webpagina heeft bovendien een bepaald doel. Als je de algemene structuur van je site opbouwt, is het belangrijk dat je weet welke soorten webpagina's je kan bouwen:

  1. Portaalpagina
  2. Categoriepagina's
  3. Productpagina's
  4. Statische pagina's
  5. Transactiepagina's

Portaalpagina

De portaalpagina is de startpagina (index.html) van je website. Op deze pagina staat wat je site, de bezoeker te beiden heeft. Richt je op de klant zelf. Denk er steeds aan dat de klant naar iets op zoek is... Geef kort samengevat in drie tot vijf items weer wat je te beiden hebt aan antwoorden en/of oplossingen voor de vragen of problemen van de bezoeker. 

Het is belangrijk dat je hiervoor korte krachtige webteksten schrijft. Dat is niet alleen voor de "menselijke" bezoeker zo, maar ook voor de zoekrobots die proberen uit te vissen waarover je site gaat. 

Op een portaalpagina vind je in veel gevallen ook een "call-to-action"-knop. Dat kan van alles zijn: een link om naar een andere pagina te gaan, een vraag om te bellen of te mailen....

Categoriepagina

Een categorie is een verzameling van gelijkaardige items. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden. 

Categorieën voor een kledingwinkel:

  • Vrouwenkleren
  • Mannenkleren
  • Kinderkleding
  • Schoenen
  • ...

Categorieën voor een krant:

  • Laatste nieuwsberichten
  • Sportnieuws
  • Binnenlands nieuws
  • Wetenschap & cultuur
  • Buitenlands nieuws
  • ...

Een categoriepagina bevat niet alle informatie. Vaak vind je er per item enkel een coverafbeelding, een titel en eventueel een korte beschrijving. Wanneer je op een item klikt of op een bijhorende "lees meer"-knop, dan kom je terecht op de " productpagina" waar je alle informatie over het item vindt. 

De categorie 'Politiek' in De Morgen 
De artikelpagina met de volledige inhoud van het nieuwsartikel (in dit geval enkel voor abonnee's. (Bron: De Morgen)

Productpagina

We herhalen hier nogmaals hetzelfde: als je op een categoriepagina op een item klikt, dan kom je terecht op een "productpagina" of "artikel"pagina waar je alle informatie over het betrokken item vindt. 

Statische pagina

Een statische pagina is een pagina die niet vaak wijzigt. Een pagina met adresinformatie bijvoorbeeld. 

Transactiepagina's

Een transactiepagina is elke pagina waarop je zelfs als bezoeker informatie moet invullen die vervolgens wordt bewaard. Het kan gaan om een invulformulier om een vraag te stellen of te mailen, een pagina waar je betaalinformatie moet invullen...

OPGELET: met HTML kan je wel formulieren bouwen, maar met HTML alleen kan de informatie niet verwerken en/of bewaren. Je kan ook geen betalingen laten verrichten met HTML. Hiervoor heb je in de browser javascript nodig en op de server (een centrale computer waar je website op terechtkomt) een programmeertaal zoals bijvoorbeeld PHP of Node.js. Daarnaast heb je in de meeste gevallen voor de opslag van data ook een databank op de server nodig. 

In deze cursus leer je niet hoe je transactiepagina's moet/kan maken en/of hoe je een databank opzet.
Volgende pagina

Een HTML-site opmaken met CSS