Pink Floyd - Rockopera

Pink Floyd - Wish You Were Here

Het album is opgedragen aan Syd Barrett, die eerder wegens overmatig drugsgebruik uit de band was gezet. De naam van Syd Barrett komt ook terug in de titel van de langste track van dit album: Shine on you crazy diamond. Tijdens de eindmix van Shine On You Crazy Diamond kwam een dikke kale man binnen die een verwarde indruk maakte en in eerste instantie door niemand herkend werd vanwege zijn Hare Krishna-uiterlijk. Het was Syd Barrett. De bandleden hadden Barrett ongeveer vier jaar niet gezien en zagen hem hierna ook niet meer.

Alle tracks lopen in elkaar over. De lp was aanvankelijk verpakt in een kartonnen hoes die op zijn beurt was verpakt in zwarte krimpfolie. Pas bij het verwijderen van de krimpfolie werd de eigenlijke hoes zichtbaar, met daarop een foto van twee mannen die handen schudden terwijl de rechterman in brand staat. De krimpfolie werd later weggelaten.

Pink Floyd - The Wall

Het album is een rockopera. Live uitvoeringen waren groots opgezet met uitvoerige theatrale effecten. De rockopera is opgebouwd rondom het personage Pink en grotendeels gebaseerd op Waters' persoonlijke leven. Pink worstelt van jongs af aan met het leven: het verlies van zijn vader in een oorlog (in Another Brick in the Wall Part 1), mishandeling door leraren (in The Happiest Days of Our Lives), opvoeding door een overbeschermende moeder (in Mother), en het verlaten worden door zijn vrouw (in Don't Leave Me Now). Dit alles droeg bij aan Pink's geestelijke isolatie van de maatschappij, figuurlijk benoemd als "The Wall".
De titel was geïnspireerd door een incident dat plaatsvond tijdens de In the Flesh Tour ter promotie van het album Animals in 1977. Roger Waters spuugde hierbij in het gezicht van een fan. Tijdens het aanbieden van zijn excuses aan het publiek zei hij dat hij wilde dat er een 'muur' tussen hem en het publiek stond. Tijdens live-uitvoeringen van het album werd ook daadwerkelijk gebruikgemaakt van een kartonnen muur tussen het publiek en de band.

Het lied Vera is opgedragen aan de Britse zangeres Vera Lynn, die na de oorlog zorgde voor vermaak van de Britse soldaten in Duitsland.  

Volgende pagina